Bluza crosetata cu model frunzulite

Share!

O bluza eleganta, potrivita pentru momente deosebite.

In tutorialul de astazi va prezint intr-un mod cat mai explicit cum puteti lucra aceasta bluza. Este un model complex, dar daca veti urmari toti pasii, veti reusi fara indoiala. Tutorialul are 4 video ce le puteti gasi pe youtube, iar in aceasta postare veti gasit multe detalii prezentate pas cu pas si toate diagramele dupa care am crosetat si bineinteles poze din timpul lucrului si “la purtator”.

Am ales sa lucrez cu un fir elegant, Alize Simli Sal – cod culoare 28Rose = aprox 250 gr. Acesta este un fir ce contine 95 acryl+5% metalic, se lucreaza cu croseta de 1-3, iar eu am lucrat cu 2.5. Datorita firului folosit este o bluza ce poate fi purtata in perioadele mai reci, simpla sau peste camasa, dar daca o veti lucra cu un fir de bumbac, atunci e potrivita si pentru vara.

Tutorial video bluza crosetata cu model frunzulite – prima parte – raglanul R1-13

Tutorial video bluza crosetata cu model frunzulite – a doua parte – raglanul R14-21

Tutorial video bluza crosetata cu model frunzulite – a treia parte – corpul R22-55

Tutorial video bluza crosetata cu model frunzulite – a patra parte manecile

Mod de lucru pas cu pas si detalii despre model

1. Numarul de ochiuri cu care incepem:

  • Conform diagramei dupa care am lucrat acest model este fix, in sensul ca la final trebuie sa avem 10 grupuri de frunzulite, distribuite in mod egal, adica 3 pe fata, cate 2 pe fiecare maneca si 3 pe spate.
  • pentru fiecare grup de model avem nevoie de 12 ochiuri de inceput si trebuie sa fie 10 grupuri de model, deci avem nevoie de 120 ochiuri de lant, pe care le vom uni intr-un cerc cu un punct alunecat.

2. Marimea bluzei:

  • M= lucrata exact dupa diagrama si cu firul potrivit, adica un fir ce poate fi lucrat cu o croseta de 2-3, la final veti avea o bluza de marimea M cu o lungime in functie de gustul fiecareia.
  • L / (XL) = pentru aceasta marime veti lucra exact la fel ca pentru marimea M, dar dupa ce veti termina raglanul din diagrama, respectiv cele 21 randuri, va fi necesar sa mai lucrati inca 2 / (4) randuri, adaugand picioruse la raglan (in cele 4 colturi). Cand va trebui sa uniti partea din spate cu cea din fata puteti adauga intre cele 2 fete cate 5-7 ochiuri de lant, pentru a forma o rascroitura a manecii mai adanca (de exemplu in pozele de mai jos am adaugat 5 ochiuri in fiecare parte)

  • XXL-XXXXXL = pentru marimile mari va trebui sa porniti cu un numar mai mare de ochiuri, astfel veti avea si mai multe grupuri de frunzulite. Pentru a pastra modelul de pe mijloc, cu mai multe frunzulite, va trebui sa aveti un numar impar de grupuri de model pe fiecare parte. De exemplu veti incepe cu 168 ochiuri, astfel veti avea 5 grupuri pe fata, 2 pe maneca, 5 grupuri pe spate, 2 pe maneca. Dar in acest caz va fi nevoie sa mai mariti raglanul cu aprox 4 randuri, iar atunci cand veti uni fata cu spatele va trebui sa mai adaugati 7-10 ochiuri la subrat pentru a forma rascroiura manecii lejera. Mentionez ca eu nu am lucrat nici o bluza de aceasta marime, dar dupa calcule ar trebui sa fie ok. De preferat ar fi sa existe posibilitatea de a masura in timpul lucrului.

3. Diagramele folosite:

4. Descriere mod de lucru:

  • R1-13 – lucram prima parte dupa diagrama 1, incepand cu 120 ochiuri.
  • R14-15 – incepand cu aceste randuri vom lucra diferit grupul de frunzulite ce va fi pe mijlocul bluzei – utilizand a doua diagrama.
  • R16-21 – in aceste randuri vom forma raglanul, adaugand picioruse in cele 4 colturi, intre grupurile 2 si 3 / 5 si 6 / 7 si 8 / 10 si 1, lucrand dupa cea de-a treia si a patra diagrama, dar pentru grupurile de frunzulite veti lucra in continuare dupa primele doua diagrame.
  • R22 – 1 rand cu picioruse duble, respectand raglanul.
  • R23-33 – picioruse duble de jur imprejur, iar la modelul de pe mijloc unde adaugam frunzulite lucram dupa ce-a de-a doua diagrama.
  • R34-39 – picioruse duble de jur imprejur, iar la modelul de pe mijloc incepem sa scadem numarul de frunzulite si sa incheiem modelul, lucrand dupa prima diagrama.
  • R40-50 – picioruse duble de jur imprejur.
  • R51-55 – 5 randuri cu model elastic, adica picioruse duble lucrate prin fata sau prin spate.
  • Manecile – in mod normal se lucreaza de jur imprejurul rascroiturii, dar pentru ca iesea prea lejera eu am hotarat sa scad o data la doi ochi, atat pe fata cat su pe spatele rascroiturii, acolo unde s-a facut raglanul. La sfarsitul acestora se lucreaza o margine de 5 randuri cu model elastic.
  • In jurul gatului se lucreaza o margine de 5 randuri cu model elastic.

Mie mi-a placut enorm sa lucrez la aceasta bluza, iar acum cand o port ma simt foarte mandra de ce am realizat.

Sper sa fiti si voi la fel de entuziasmate si sa aveti spor la crosetat!

Share!

Vio Written by:

2 Comments

  1. Ulla Boysen
    17/10/2020
    Reply

    Hi Jeteu.
    First of all, what a beautiful sweater I just love your work 🥰 and I also would love to make it for my self… but I just don’t understand your language and can’t not read the pattern..😞😞 is it possible for you to translate it to English..? I would gladly pay you for the pattern in English….
    Looking forward to hearing from you.
    Kind regards from Denmark 🇩🇰

  2. 01/11/2020
    Reply

    Hi! Thank u for your nice comment. I have started to make an english version on my site, an an subtittle on the video, but did’nt have time to finish it. I hope it will be soon so u cane use it.

    Have fun crochetting!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *