Cardigan crosetat- tehnica raglan

Share!

Un cardigan crosetat cu linii simple, perfect pentru orice garderoba.

Am ales sa lucrez acest cardigan deoarece imi doream ceva fara cusaturi, cu un pic de guler, fara decolteu potrivit pentru zilele mai reci de primavara / toamna si de ce nu – vara.

Asadar, in tutorialul de astazi, va prezint un cardigan crosetat cu tehnica raglan, cu jumatati de piciorus dublu (i se mai spune si piciorus mare sau piciorus dublu redus), un moel simplu si rapid de lucrat, mai alest daca esti incepatoare in arta crosetatului.

Asa cum v-am obisnuit, veti gasi mai jos atat un tutorial vineo, poze, cat si detalii explicate pas cu pas.

TUTORIAL VIDEO – CARDIGAN CROSETAT

MOD DE LUCRU – CARDIGAN CROSETAT – detalii pas cu pas

Am folosit fire de lana cu acril: Alize Superlana Klassic (verde)- 450 gr si Lanoso (bleumarin (150 gr), croseta de 3.5mm

Ca si marime este M, dar avand in vedere ca este lucrat cu tehnica raglan se poate recalcula pentru orice marime doriti, atat pentru copii cat si pentru adulti, in functie de firul si croseta cu care lucrati. Pentru a veni in ajutorul vostru am creat un tutorial separat, Il puteti gasi aici: http://www.jeteu.ro/ro_ro/cum-calculam-numarul-de-ochiuri-pentru-orice-marime/

Sa va explic totusi in cativa pasi modul de calcul:

  1. Am masurat circumferinta gatului, cat am crezut eu ca doresc sa fie de lejer gulerul si am ajuns la concluzia ca imi trebuie 50 cm.
  2. Am lucrat un esantion cu 20 jumatati de piciorus dublu, in cateva randuri, apoi am masurat si am vazut ca am o latime de aproximativ 11 cm
  3. Am folosit regula matematica de trei simpla si am calculat cate ochiuri am nevoie pentru a incepe proiectul astfel incat la final sa am necesarul de ochiuri pentru circumefrinta mea: (50cmx20pic)/11cm = 90 ochiuri

Deci am pornit cu firum Alize, 89 pchiuri de lant plus 2 ochiuri de lant pentru inceputul randului.

Randul 1: lucram cate 1 jumatate de piciorus dublu in fiecare ochi, iar la finalul randului vom avea 89 picioruse plus cele doua ochiuri de lant care tin locul unui piciorus.

Dupa ce am incheiat primul rand vom imparti ochiurile pentru raglan.

Cum calculam raglanul:

Spate: 90 ochiuri x33% = 30 ochiuri

Maneci: Nr. ochiuri spate x25% = 30×25% = 8 och / maneca

Raze raglan = 4 och.

Fata : restul ochiurilor : 90-30-8-8-4=40 ochiuri.

Dupa cum vedeti fata va avea un numar de ochiuri mai mare decat spatele ceea ce va ajuta cardiganul sa se aseje bine, fara a se trage fata catre spate. Dupa cum stim, din punt de vedere anatomic, partea din fata a corpului este mai mare decat spatele, atat la barbati cat si la femei, dar mai ales la femei avand si sanii de diferite marimi.

Dupa ce am calculat numarul de ochiuri, am pus markere in ochiurile unde vom face cresterile pentru cele patru raze raglan.

Nota: incepem toate randurile cu 2 ochiuri de lant, iar primul piciorus il lucram in primul ochi, deci nu sarim primul spatiu, deci cele doua ochiuri de lant nu tin locul unui piciorus. Am ales acest lucru pentru a nu mai avea acele gaurele pe margine la fiecare inceput de rand.

Randul 2:

  1. 2 ochiuri de lant pentru inceputul randului,
  2. 1 jumatate de piciorus dublu in fiecare ochi pana la marcaj, pe prima jumatate a fetei.
  3. in urmatorul ochi va fi prima raza raglan, deci lucram : 1 jum de pic dublu, 2 och de lant, 1 jum de pic dublu.
  4. 1 jumatate de piciorus dublu in fiecare ochi pana la marcaj, pe prima maneca.
  5. in urmatorul ochi va fi a doua raza raglan, deci lucram : 1 jum de pic dublu, 2 och de lant, 1 jum de pic dublu.
  6. 1 jumatate de piciorus dublu in fiecare ochi pana la marcaj, pe spate.
  7. in urmatorul ochi va fi a treia raza raglan, deci lucram : 1 jum de pic dublu, 2 och de lant, 1 jum de pic dublu.
  8. 1 jumatate de piciorus dublu in fiecare ochi pana la marcaj, pe a doua maneca.
  9. in urmatorul ochi va fi a patra raza raglan, deci lucram : 1 jum de pic dublu, 2 och de lant, 1 jum de pic dublu.
  10. 1 jumatate de piciorus dublu in fiecare ochi pana la marcaj, a doua jumatate a fetei.

Randul 3-25:

  1. Continuam raglanul lucrand in fiecare raza cate 1 jum de pic dublu, 2 och de lant, 1 jum de pic dublu.
  2. mare atenie sa lucrati si in piciorusele adaugate pe razele raglan pe fiecare rand anterior.
  3. este indicat sa numarati ochiurile, astfel veti sti daca ati facut cresterea ocgiurilor corect
  4. deci la fiecare rand adaugati cate 8 ochiuri fata de cel anterior.

Corpul cardiganului sau partea de jos:

Randul 1:

  1. este randul ce uneste fata cu spatele pentru a forma deschizatura manecilor.
  2. lucram tot cu jumatati de piciorus dublu pe rima jumatate a fetei, ajungem la prima raza, in care lucram 2 jum de piciorus dublu (fara ochiurile de lant), sarim peste ochiurile de pe maneca, ajungem la a doua raza raglan, unde lucram 2 jum de piciorus dublu (fara ochiurile de lant), continuam cu spatele pe care lucram in fiecare ochi piciorusele normal, ajungem la a treia raza, in care lucram 2 jum de piciorus dublu (fara ochiurile de lant), sarim peste ochiurile de pe maneca, ajungem al a patra raza, unde lucram 2 jum de piciorus dublu (fara ochiurile de lant), continuam cu fata pe care lucram in fiecare ochi piciorusele normal,

Randul 2-29: lucram cu firul verde Alize in continuare cate 1 jumatate de piciorus dublu in fiecare ochi.

Randul 30-45:

  1. schimbam culoarea cu firul bleumarin, incepand cu randul 30.
  2. lucram tot cu jumatati de piciorus dublu pe fiecare rand.
  3. la randurile 30, 32, 34, 36 vom adauga cate 1 piciorus in dreptul incheieturii de la subrat, pentru a crea un pic forma de clepsidra din dreptul taliei.

Randul 46-53: schimbam din nou cu verde si lucram normal

Randul 54-70: schimbam cu bleumarin si lucram normal.

MANECILE:

Mare atentie cum incepeti randul, deoarece raglanul s-a lucrat un rand pe fata, unul pe dos, acum cand continuati manecile trebuie sa pastrati acest mod de lucru pentru a avea continuitate.

Randul 1: incepen de la subrat cu 2 ochiuri de lant, lucram primele doua picioruse unite intr-ului singur, apoi continuam cu 1 piciorus in fiecare ochi, iar la sfarsitul randului lucram din nou ultimele doua picioruse intr-unul singur.

Randul 2-34: lucram cate 1 piciorus in fiecare din cele 55 ochiuri intorcandu-ne la sfarsitul randului.

Randul 35-46: la fiecare rand impar scadem cate un piciorus, o data la inceputul randului, o data la sfarsitul randului, astfel incat sa scadem numarul picioruselor de la 55 la 49.

Randul 47-66: lucram cate 1 piciorus in fiecare din cele 49 ochiuri fara a mai scadea nr.

GULERUL:

Deoarece mi-am dorit un cardigan care se incheie pana sus la gat am decis sa ii fac un guleras, la care bineinteles ca puteti renunta, si puteti face doar o margine la fel ca la maneci.

Eu am decis sa las liber din ochiurile cu care am incepu, de o parte si de calalta a gulerului cate 5 picioruse, astfel incat atunci cand inchei cardiganul sa nu se suprapuna cele doua colturi ale gulerului.

Am lucrat simplu, doar cu jumatati de picciorus dublu, pe o latime de 12 randuri, iar la sfarsit pentru a-l finisa am facut un rand cu picioruse scurte, pe fata.

Butonierele:

Butonierele trebuie sa le calculati inca de la inceput, sau le puteti face atunci cand finisati marginea. Eu am ales aici sa le fac in timpul lucrului, incepand cu cel de-al 3 lea rand, iar apoi am avut grija ca dupa fiecare am 9 lea randu complet, adica la al 10lea rand sa fac cate o butoniera.

In total am facut 8, dar bineinteles ca totul e optional.

Pentru a crea butoniera pur si simplu in locul a doua picioruse am facut 2 ochiuri de lant, iar pe randul urmator ma lucrat normal.

La doamne butonierele sunt pe partea dreapta, iar la barbati pe partea stanga.

Finisarea

Pentru ca lucrul sa nu se destrame trebuie sa coaseti toate firele prin tesatura, nu doar le inodati.

Coaseti cei 8 nasturi

Pentru a-i oferi o tinuta finisata acestui cardigan am ales sa ii fac o margine de 3 randuri, o combinatie de picioruse scurte si ochiuri de lant, atat la maneci, cat si la cele doua parti ale fetei.

Am pastrat culorile dungilor orizontale.

Pe primul rand am lucrat: 1 piciorus scurt, 1 ochi de lant, am sarit peste 1 ochi 1 piciorus scurt, 1 ochi de lant si tota asa pana la sfarsitul randului.

Iare pe urmatoareele doua randuri am lucrat: 1 piciorus scurt in fiecare spatiu format de ochiul de lant de pe randul anterior, ochi de lant, piciorus scurt, ochi de lant, pic scurt si continuam pana la sfarsitul randului.

Eu incerc, la fiecare articol crosetat sa fac o schema sau sa scriu niste detalii, astfel incat daca am nevoie peste ani sa ma pot reorienta cum am procedat. Va las putin mai jos schita mea, poate o gasiti utila.

Ca intotdeauna, sper ca veti gasi util si acest tutorial.

Spor la crosetat!

Share!

Vio Written by:

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *