Punctul alunecat este cel mai mic piciorus crosetat.
Il putem folosi pentru a incehia un rand, sau pentru a uni doua ochiuri atunci cand lucram in cerc.
In diagrame il gasim sub forma de cerculet sau oval colorat, iar in modelele descrise este folosita abrevierea din engleza “sl st”.
Pentru a invata cum sa crosetati un punct alunecat puteti urmari tutorialul video de mai jos sau explicatiile scrise:
1. O modalitate de a folosi acest piciorus este aceea de a lucra drept, peste un lantisor sau peste un alt rand crosetat anterior cu picioruse scurte, duble sau cu orice alt model.
Dupa cum observati si in imaginea alaturata, avem un ochi pe croseta, iar urmatorul pas este sa introducem croseta pe sub primul ochi de pe randul anterior.
Apoi, prindem cu croseta firul cu care lucram si il tragem usor atat prin ochiul de pe randul anterior cat si prin ochiul de pe croseta, ramanand la sfarsit tot cu un singur ochi pe croseta.
2. O a doua posibilitate de a folosi punctul alunecat este atunci cand trebuie sa unim doua capete ale unui lantisor pentru a forma un cerc. Acest cer se foloseste la inceputul caciulitelor, patratelor (“granny square”), unele modele de botosei, etc.
Pentru a uni doua capete de lant trebuie sa procedam astfel:
-avem un ochi de lant pe croseta,
-introducem croseta in primul ochi din celalalt capat al lantisorului (format din cate ochiuri de lant ne indica modelul sau din cate avem nevoie)
-prindem firul cu care crosetam cu carligul crosetei si-l tragem usor prin cele doua ochiuri de pe croseta, ramanand la final cu un singur ochi pe croseta.
3. Cea de-a treia modalitate de a folosi punctul alunecat este pentru a uni inceputul cu sfarsitul unui rand pentru a forma un cerc sau un model. Vom lua ca exemplu rozeta din imagine crosetata cu picioruse duble, unde am inceput randul cu 3 puncte de lant, asa cum se incepe orice rand lucrat cu picioruse duble.
-introducem croseta in cel de-al treilea ochi din cele 3 de la inceput (cel mai de sus)
–prindem firul cu care crosetam cu carligul crosetei si-l tragem usor prin cele doua ochiuri de pe croseta, ramanand la final cu un singur ochi pe croseta, formand astfel o rozeta.
Daca mai stiti alte modalitati de a folosi punctul alunecat, va rog sa lasati un comentariu, iar eu voi completa detaliile in post.
Spor la crosetat!
Be First to Comment